Mødre med ADHD

ADHD hjernens labyrint
ADHD-hjernens labyrint

ADHD: Balancen mellem forældreskab og personlige udfordringer

Interviewer: Tilbage i 2009, længe før du blev mor, havde du en samtale, der begyndte at kaste lys over din oplevelse med ADHD. Hvordan påvirkede denne indsigt dit liv op til du blev mor i 2015?

Dit Svar: “I de år før jeg blev mor, var der en masse selvopdagelse og læring omkring min ADHD. Jeg reflekterede over min barndom, ungdom og tidlige voksenliv gennem et nyt linse. Den indsigt, jeg fik fra samtalen i 2009, hjalp mig til at forstå og tilgive mig selv for tidligere udfordringer. Da jeg blev mor i 2015, var det en helt ny fase. Med to børn og ADHD skulle jeg finde nye måder at håndtere hverdagen på. Det var som at balancere på en stram line, nu med ekstra vægt.”

Interviewer: Hvordan ændrede din tilgang til ADHD sig, da du blev ‘mor til to’? Er der specifikke udfordringer eller strategier, du har udviklet siden da?

Dit Svar: “At blive mor tilføjede helt klart nye lag af kompleksitet til mit liv med ADHD. Tidsstyring blev afgørende, og jeg måtte blive mere organiseret end nogensinde. En af de største udfordringer var at jonglere med mine børns behov sammen med mine egne ADHD-udfordringer. Det krævede en del afprøvning og fejltagelser, men jeg fandt strategier, som at lave daglige rutiner og bruge visuelle påmindelser, der hjalp mig igennem. Og selvfølgelig, at acceptere, at nogle dage er bedre end andre, og det er okay.”

Interviewer: Har din erfaring som ‘mor med ADHD’ givet dig et unikt perspektiv, som du vil dele med andre mødre i samme situation?

Dit Svar: “Først og fremmest, stol på din intuition. Hvis du føler, at der er noget galt med dine børn, så følg op på det. Det kan være nemt at tvivle på sig selv, især når andre måske antyder, at dine bekymringer bare er en reaktion på dine egne udfordringer som mor med ADHD. Jeg har været der. Men det er vigtigt at holde fast og kæmpe for dine børns velbefindende. Vi, som forældre der lever med diagnoser, kan ofte se tegn tidligere end andre, fordi vi kender til livet med disse udfordringer. Det har ikke altid været let, og kampen fortsætter stadig i dag. Men at være proaktiv og informeret har gjort en stor forskel for mig og mine børn.”

Interviewer: Hvordan har din egen diagnose påvirket din forståelse og støtte til dine børn, især når det kommer til deres egne udfordringer og udvikling?

Dit Svar: “Min egen rejse med ADHD har givet mig en unik indsigt, som jeg tror har været uvurderlig i min tilgang til forældreskab. Jeg forstår bedre de frustrationer og udfordringer, mine børn står over for, og det hjælper mig med at støtte dem mere effektivt. Når de kæmper, ved jeg, hvordan det føles, og jeg kan guide dem igennem med empati og forståelse. Jeg kan genkende visse tegn og adfærd, fordi jeg selv har oplevet dem. Det handler ikke kun om at hjælpe dem med at navigere i deres udfordringer, men også om at lære dem, hvordan de kan udnytte deres unikke styrker.”

Interviewer: Du har nævnt, at du har en datter, der er meget følelsesmæssig, og som du føler har brug for støtte. Hvordan navigerer du i at hjælpe hende med at forstå og håndtere sine følelser, især da du ikke er sikker på, om det er ADHD eller sensitivitet?

Dit Svar: “Det har været en lærerig proces for os begge. Min datters følelsesmæssige natur har stillet mig over for unikke udfordringer som mor. Jeg har ikke stillet en specifik diagnose som ADHD, men jeg ved, hun har brug for støtte og forståelse. Jeg har lært, at som mor med ADHD, har jeg et særligt perspektiv, der hjælper mig med at være tålmodig og empatisk. Jo ældre hun bliver, des bedre bliver jeg til at guide hende og hjælpe hende med at forstå sine udfordringer. Det handler om at lytte til hende, anerkende hendes følelser og arbejde sammen for at finde strategier, der hjælper hende med at trives.”

Interviewer: Du har investeret i nogle specifikke hjælpemidler, som en tyngdedyne, for at støtte din datter. Kan du fortælle mere om, hvordan disse værktøjer har hjulpet, og hvordan du balancerer mellem at tilbyde hjælp og respektere hendes autonomi?

Dit Svar: “Ja, tyngdedyne har været en stor hjælp. Den giver hende en følelse af tryghed og komfort, især i tider med overvældende følelser. Jeg har også givet hende en U-formet pude, som oprindeligt blev brugt til smertelindring, men som hun finder trøst i. Disse ting giver hende en sanselig oplevelse, der hjælper hende med at berolige sig selv. Men jeg er også meget opmærksom på ikke at presse hende til at bruge disse hjælpemidler, hvis hun ikke ønsker det. Det kan være en balancegang, fordi jeg som mor ofte føler, at jeg ved, hvad der er bedst for

Scroll to Top